от Уикипедия, свободната енциклопедия
Витамин B2 Формула C₁₇H₂₀N₄O₆ Моларна маса 376,138 u [1] Точка на топене 282 °C CAS номер 83-88-5 PubChem 493570 ChemSpider 431981 DrugBank 00140 KEGG D00050 MeSH D012256 ChEBI 17015 ChEMBL CHEMBL1534 ATC A11HA04 SMILES CC1=CC2=C(C=C1C)N(C3=NC(=O)NC(=O)C3=N2)CC(C(C(CO)O)O)O InChI InChI=1S/C17H20N4O6/c1-7-3-9-10(4-8(7)2)21(5-11(23)14(25)12(24)6-22)15-13(18-9)16(26)20-17(27)19-15/h3-4,11-12,14,22-25H,5-6H2,1-2H3,(H,20,26,27)/t11-,12+,14-/m0/s1 InChI ключ AUNGANRZJHBGPY-SCRDCRAPSA-N UNII TLM2976OFR Данните са при стандартно състояние на материалите (25 °C, 100 kPa) , освен ако не е указано друго. Витамин B2 в Общомедия
Витамин В2 , известен още като рибофлавин , е водоразтворим витамин , един от най-важните витамини, коензим при много биохимични процеси.
Рибофлавинът представлява жълтооранжеви кристали. Има горчив вкус. Съдържа се в зърнени храни , бирена и хлебна мая , ядки , черен дроб, месо , яйца и мляко .
Рибофлавинът (Riboflavin или Riboflavin-5'-phosphate) се влага в хранителни продукти като хранителна добавка E101 (оцветител в жълто), използва се и за обогатяване на някои храни с витамин B2. [2]
Нормативен контрол
Мастноразтворими Водноразтворими Витаминоподобни вещества Антивитамини