Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо минералната вода може да бъде опасна

Защо минералната вода може да бъде опасна

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Минерална вода

Масова практика е много потребители да си купуват бутилирана минерална вода от магазините. Причините за това са няколко. На първо място хората не се доверяват на качествата на питейната вода, която тече от домашните кранове. Други смятат, че консумирането на минерална вода е полезно за здравета, а трети – трети го правят просто по навик.

Консумацията на минерална вода се увеличава с 10-15 % годишно. И ако през 1990 година средностатистическия български гражданин и консумирал едва 8 л минерална вода годишно, то през 2013 година се падат по 54 л минерална вода на човек.

Рискове от пиенето на минерална вода

Продължителната употреба на минерална вода крие и своите рискове. По данни на Министерството на здравеопазването в България 13 известни български марки минерална вода имат съдържание на флуор над 4 мг/л. Техния дял в общото производство на бутилирана минерална вода на територията на страната е 33 процента.

След българските марки минерална вода с най-високо съдържание на флуорид се отличава „Хисар“. Нейното съдържание е 5 мг/л, което е и горната допустима граница на съдържание на флуор във водата според Европейската здравна асоциация. Други наситени с флуор води са с марки Девин (изключваме розовия вариант, който е подходящ дори за кърмачета), Михалково, Велинград, Ракитово и др.

Бутилирана вода

Скептиците ще кажат: „Това е поредната пиар акция. Друга търговска марка се опитва да си повиши продажбите и т.н.“, и ще сгрешат. Безразборната употреба на минерална вода с високо съдържание на флуор може да е опасна за здравето ви.

Какво казват лекарите?

От години в публичното пространства зъболекари и лекари водят ожесточени спорове за ползите и вредите от употребата на флуорирана вода. Денталните специалисти застават зад тезата, че редовното приемане на флуорни съединения влияе положително върху здравината на зъбите и намалява риска от образуване на кариеси.

Хуманните лекари не оспорват твърдението на колегите си, но твърдят, че приемането на флуор може да нанесе повече вреди на организма, отколкото са предполагаемите му ползи. Според медиците прекомерния прием на флуор може да доведе до развитие на зъбна флуороза.

Зъбите придобиват характерно жълто-кафяво оцветяване, структурата на емайла се нарушава и те стават по-чупливи. Системното предозиране с флуор може да доведе до развитие на костна флуороза, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите на човек стават ронливи и лесно чупливи.

Редица изследвания стигат до извода, че флуорида може да нанесе и по-тежки и трайни поражения.

Според д-р Филис Мулинекс, от Форсайт дентъл център в Бостън, флуоридите са токсични за централната нервна система, особено при децата. Други изследвания свързват предозирането с флуорид с намален фертилитет и при двата пола.

Вода

Тогава колко и каква вода да пием?

Първото, което трябва да направите, е да си дадете сметка, че не е нужно да се доверявате на 100 % на рекламите. Количеството вода, което е нужно на човек на ден, е строго индивидуално и зависи от годините, килограмите, физическата активност и т.н. и всички мантри от рода на: „Задължително е да консумирате поне по 2-3 или 5 л дневно“, са измислени единствено и само с цел да си купувате повече вода.

Що се отнася до вида ѝ – бъдете особено внимателни при избора на бутилирана минерална вода. Ако на ден консумиране не повече от 1 л минерална вода, то тогава няма да е проблем да се спрете и на някоя със съдържание на флуор над 4 мг/л.

Ако обаче обичате да пиете вода и консумацията ви надвишава 1 л дневно е препоръчително да се спрете на вода със съдържание на флуорид под 1.5 мг/л. След 2009 година всички производители бяха задължени да отбележат предупреждение на етикета, ако водата е със съдържание на флуор над 1.5 мг/л.

Следващия път когато видите на етиката на бутилката с минерална вода предупреждението: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години“ е добре да се зачете по-внимателно в етиката и да обърната внимание на флуорното съдържание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest